Friday, May 1, 2009

♥ 1st May ♥

Friday, May 1, 2009
selamat hari pekerja tok semua pekerja kat malaysia ni.


Hari ni terasa cam hari ahad. Tapi hari ni hari rest aku. Kalau tak asyek wat OT je. Takpe la,at least cari duit halal. Dari sumber halal. I love my work! So wat? hahaha Rasa nak membebel je..

Hari Pekerja=Hari Penghargaan utk semua pekerja sbb tu hari ni di isytiharkan cuti umum :)) tp pada yg kerja or kene paksa keje..jgn risau,korg ttp pekerja juge :)

Cuba renungkan kerja korang pasni ni :)


Cam aku, aku suke sgt keje aku even streeeesss tahap cipan cm ne pun tu tetap keje aku. Plg penting ku suke keje ni. Takperlu menagih simpati kat org lain, tak perlu mengharap duit dari org lain, tak perlu skim tu, tak perlu skim ni..sbb aku dah ada kerja dan akan aku hargai sepenuhnye..

Ni main kerja aku as account assistan tp tak termasok kerja remeh.hahah.Tiap hujung bulan, start 24 hb-30hb aku kene siapkan semua kerja ( upload bank statment to SAP system, adjustment bank recon lepas, recv collection then bank-in, filling paperwork)
Bila semua dah setle, kene wat la Bank Recon/Penyata Penyesuaian Bank(bnyk oh bank) dimana tu subtopik fav aku masa study account dulu. Padan kan jumlah kat Bank Statment ng report kita. Wah rindu zaman sekoah lak! hahaha..then due date aku siap report tu 10hb next month lak. Best gile weh!
Sbb dari sekola aku mmg nk jadi accountant..even assistant account pon aku da bangga ok! at least cita2 aku tercapai! Tanx God!

So, aku bangga hari ni sbb aku seorg pekerja yg cinta kan keje nye..hahahaha

Side income??? Sape tak nak kan? Aku ada gak cita2 lain..Nak wat bisness sendiri memandang kan aku dulu amek diploma pon kene mengene ng bisness so, cita2 dari kecik lagi aku nk buka kedai jahit sendiri..Mama sumber inspirasi..sbb mama tukang jahit.

Cam ne nak realisasikan impian ni???

Tak perlu skim cepat kaya!hahaha...Yg aku perlu n rancang, bl kerja dah lebih 2 tahun, aku nk gi kursus menjahit(even kedai jahit tuk mama) hahaha tp aku kene la tau gak sbb aku da ada basic so jez nk tambah pengetahuan je..then aku nk ikot kursus usahawan..kalau leh under MARA. then bile sume da setl..sijil dah ada,kemahiran dah cukup. Baru la aku leh confident ukak kedai jahit. Dari sekolah rendah aku simpan cita2 ni. Moga tercapai nnt..Insya'allah. :)
So, korang nk share apa2? sila share di ruangan comment yer? :))
p/s : kerja itu ibadah :)

11 commento:

paeh said...[Reply to comment]

biar pn arini api pekerje,tp i ttp bantai keje gak...
peduli hape kn....
asal de wawasan di dada...
kah3....
bgs2,trus kn usaha anda cik ezza...=)

rossoneri said...[Reply to comment]

hahahah lawak ah...aku pon xtau nk share amenda dgn ko kat sini..sbb aku ni org xada wawasan...jd agak payah...wpun aku suke apa y aku blaja,tp tu lah..bila aku ada masa aku pk ah...haha...y pasti,idup kite mmg sntiasa stress,asalkan ko suke apa y ko wat, go on je..dun give up k..muahzzz

chek ezza inchik man said...[Reply to comment]

paeh..
btol..i ada cita2..tp tak nk susah kan org..hehe
neway tanx..
if kedai jahit i ukak..
i buatkan u bj..lalalala!~


ina,
ko tak de wawasan??
bahaya weh..
meh aku tolong..hahaha
ok tanx nasihat ko..
if aku giv up..
ko pukol tau
lalalala!~

paeh said...[Reply to comment]

haha...
ok,i tggu baju buatan u...
hahaha...
size xsme ngan ajis ye...
hahahha....

chek ezza inchik man said...[Reply to comment]

wakakakak..
sama la..
nnt nmpk pusat..
weeee :):)

mendung said...[Reply to comment]

yes! very nice compliment to the workers out there!memang we have to work mcm nak mati to gain sumthing.. n yeah its true!atleast we gain something through our efforts!walaupon sedikit .. ia masih terasa besar dan bermakna! And gud luck with ur kedai menjahit tuh! if anytime u can jahit baju melayu, let me know kay ??nnt i`ll inform kaum kerabat to tempah baju at your mum's! haha :D

and hopefully u can become one of the account manager sum day!salute!

p/s: even though i am not very keen to wear baju melayu, but for special occasion yes! i would like to wear some! heh! :P

peace! :D

chek ezza inchik man said...[Reply to comment]

yup ata,tanx e lot k..
mmg i bangga ng keje i..lg2 cita2 i kan?
n tanx doa u tu..hehehe

yup i tau u mmg taksuke pki bj melayu kalu hari biasa kan..tp i akan uat tok u special nnt n membuatkan u nk pki hari2..
hahahaha

baiduricantek said...[Reply to comment]

yes my dear, i'm so proud of ya!
suka i tgok u cpt jadi mcm apa yg u nak. n i yakin u leh buka kedai jahit tu. i doakan. kedai jahit kan impian u dari dulu. ingat tak dulu, u promote mak u kat kitorg? hehe then u tolong mak u jahit lengan n leher..i noe u leh wat dear..tak perlu masuk sistem piramid haram jadah tu..

ada cara leh bantu usahawan kecil2an..i noe u fhm sbb u kan ada dip bidang tu..so cayok2..i pon nk baju special k?

chek ezza inchik man said...[Reply to comment]

ok bebeh..
lebiyuuuu

nnt i jahitkan jubah tok u..
leh tutup longkang...
wakakaka

arep pendy said...[Reply to comment]

yes ezza my dear,
we ol support apa u impikn..
tu mmg impian u dari dulu lg..if tak silap la..hehe
mmg kene ada step2 dia..
tak la gopoh sgt masuk apa2 skim kan..hahaha
anyway,gd luck beb.
i'll pray fo u!
& semoga cepat kawen..hehe

chek ezza inchik man said...[Reply to comment]

tanx..
i plg suke ayat last tu..
hahaha
nk kawen
nk kawen..

kahkahkah

Post a Comment