Wednesday, March 02, 2016

Sambal Sardin Cek Ungu


Mari hakak share resepi sardin hakak. Nie semua sebab blog hakak nie ler pasal sardin. Konon balik nak pergi pasar malam tapi terus tak jadi, pergi Giant beli barang. Okay dah2..Meh akak share resepi.

Bahan2:
-1 tin sardin brand AyamBrand
-Cili Kering (Kisar halus)
-Bawang Putih (Kisar Halus)
-Bawang Besar 3 biji (Kisar Halus)
-Garam,Gula
-Kiub ikan bilis Knorr
-Kicap Tamin
-Secubit serbuk kari (utk hilang bau ikan)
-sedikit cili padi

Cara2:
-Tumis bahan2 yg dah dikisar. Tumis hingga pecah minyak.
-Tabur sedikit gula, garam and kiub ikan bilis.
-Masukkan 1 tin sardin dan air separuh tin sardin tu.
-Tuang sedikit kicap, agak2 jgn sampai hitam.
-Tabur sedikit serbuk kari.
-Tabur cili padi.

Sedikit tips:
-hakak suka belah ikan tu biar dia betul2 masak. Tapi kacau slow2 nnt berkecai ikan tu.
-if tak nak masuk serbuk kari pun tak pe. hakak suka rasa dia hehe.
-lagi sedap goreng telur. nyumeh!

Tips paling penting;
-Masak dengan suami and selawat masa gaul lauk tu :)

[Sapa nak share sila ler. hakak halalkan]


My Nyumeh Sardine

Antara bahan2
Tumis bawang2 and cili sampai menggelegak and pecah minyak


Masukkan sardine and sedikit air
Makan pula dgn teloq

  




No comments:

Post a Comment

Thank you for comment. Will reply soon :)