Sunday, February 03, 2019

Kari Ketam Kak Arpa

πŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œ
 
 
As'salam Semua. Cuti-cuti ni pergi mana? Hakak duduk rumah je ni ha. Jimat cuti kononnya. Maka esok bekerja la yo. Tapi abam cuti seminggu gais. :(
 
 
Soooo pagi-pagi abam gi pasar beli ketam okay. Nak masak kari katanya. Mungkin mood abam berbunga sebab cuti kan seminggu, so balik pasar dia dah siang ketam siap-siap and sediakan semua bahan masak. Hakak tinggal campak-campak je. Thanks husband.
 
 
Soooo nie resepi mudah.
 
 
BAHAN-BAHAN :
 
Ketam
Bawang Merah Dihiris
Bawang Putih Dihiris
Halia Dihiris
Serbuk Kari babas
Cili Kering blend
Santan Ayam brand warna biru kotak kecik
Asam Jawa
Gula Merah
Garam
Air
 
CARA-CARA :
 
1. Tumis daun kari, bawang merah, bawang putih and halia.
2. Bila dah naik bau, masuk cili kering yang dikisar. Gaul and biar sampai pecah minyak.
3. Masuk serbuk kari, kacau sebati then masuk kan Air, gula merah and asam jawa. Biar mendidih sikit.
4. Then masukkan santan, garam. Kacau sebati then masukkan tomato buah untuk rasa masam-masam.
5. Last sekali masukkan ketam. Keep on kacau okay. Sebab bersantan kan.
6. Siap untuk dihidangggggg.
 
 
Sila lihat gambar and video dibawah yo :)
 
 

 
 

 
 
 
xoxo,
CekUngu
 


No comments:

Post a Comment

Thank you for comment. Will reply soon :)