Wednesday, November 24, 2010

pertemuan kami

Wednesday, November 24, 2010


jodoh ajal dan maut semua di tangan-Nya. so jgn perah kite mengeluh dengan apa kite ada sekrang..mugnkin tak nmpk elok kat mata hati kite..tp baik di pandangan lain..n pls percaya yg mmg nobody perfect..tp ada baik dan kurangnye juga..so itu terpulang pada penerimaan kite..

dan

cerita psl perkenalan kami..mmg kelakar dan aku yakin yg aku ngan dia kenal cara paling pelik..

masa tu aku form 4. agak sosial la..then nk cemburukan bf time tu..sbb dia wat tak endah je ng aku bile kami lepak ramai2..so aku pns hati la..tak de sapa nk borak ng aku..yg lain masing2 ng couple masing2..bosan! so aku pun mintak kt kawan aku yg rajin chatting ni phone book dia...kalau u all nk tau..phone book dia penuh ngan nama chatterz dia..so aku pun random la amek mana aku nak..

dalam ramai2 tu..dia sorg je pki digi..nak tau nama dlm phone book tu?



JIJI = 016-689****



hahaha lawak je nama tu. so aku pun pilih ah dia..kelaka weh..aku ngan muke selambe call je dia kat public phone..hahaha borak punye borak..kami tukar phone number..

tp masih gak bf aku tak jeles masa tu! grrrr...

tp tak pe..kalau dia jeles time tu...xdenye aku dpt peluang rasa bahagia cm skrg =)


hahaha..tp cara kami kenal mmg kelakar yg tak pat diceritakan time ni sbb da ponat..

ok sambung next episod k..haha

Tuesday, November 23, 2010

Game kat FB ---It Girl

Tuesday, November 23, 2010







waaaa sungguh taksub men game ni..motif?? sbb leh shopping2..leh bergaya..hahaha..layan weh..
pd sesapa yg berminat..jadi la CLIQUE saya kat game tu k..mwah!~


**sanggup tido lewat tuh..hahaha

Sunday, November 21, 2010

persiapan pertama (I)-perancangan

Sunday, November 21, 2010
lama tak menulis..busy ok! memula takmo share apa ku nk wat kat sini...tp lebih baik share smbil2 u oll leh bg pendapat kan.. :)

now dah start wat kira2 n wat2 apa yg patot..memule skali pemilihan warna! ye betul..kami da pilih warna muktamat..belah perempuan hitam purple dan belah lelaki hijau lumut+silver..





insya'allah hujung bln 12 baru beli kain utk nikah..nikah kami pilih warna kelabu gelap...




agak kelam kabot..setahun tu bukan lama mana..so kene start la..hantaran mmg seperti time bertunang..ku buat sendiri sahaja..kali ni simple je tp nice...nak wat sendiri gak...smpai rasa puas hati!! selain kurangkan bajet ku..ngeeee =)




mebi nk buat cadangan cm my bestiess ata...alaskan dengan bantal...tp ku pilih bantal nipis sahaja..berwana hitam kelabu2...then ats bantal tu..di keliling bunga purple (3 jenis tone kaler purple) then tengah tu baru letak brang hantaran..simple kan.. =)
*insya'allah barang beli setiap bulan sikit2...

tempat pun dah di atur family..buat kat umah nenek..(permintaan nenekku) so tak perlu khemah..cuma bwh flet nenek je...ok itu nenek akan aturkan..catering??tak perlu..family nk bergotong royong..(syukur) then...belah lelaki wat kat dewan area umah dia..sbb family dia tak ramai kat KL..semua kat utara..so umah sebagai tempat berteduh shj...ok itu mereka uruskan la eh..hehe

pengapit??
perempuan dah ada..baju pun dah beli..tinggal nk tempah je=)
lelaki lak ada mamat ni degil naa...takot sgt nk jd pengapit..tp nk gak dia jadi..hahah




baju sanding,pelamin,makeup&photographer..
masih survey lg..sesape yg leh tawar harrga berpatutan sila la PM saya ye =)


okay tu je utk entry kali ni...ada apa2 cadangan..sila komen terus ke blog saya..

tanx guyzzz!~ mwah!!

Tuesday, October 26, 2010

November 20 , 2011

Tuesday, October 26, 2010

hurm..masih dlm dilema..haruskah terima?


okay..pls doakan kami..moga permudahka semua urusan..







**Jodoh pertemuan ti tangan-Nya. Padamu aku mohon petunjuk dan permudahkanlah urusan ku Ya Allah........amin

Monday, October 11, 2010

Kemalangan Bas Di Simpang Ampat-11 terkorban..

Monday, October 11, 2010

SEREMBAN, Oct 10 — Atleast eleven people died when two express bus,
a van and three cars collided at Km 223, Plus Highway near Simpang
Ampat Tol in Negeri Sembilan tonight.


Sedih n terkejut dengar berita pukul 8 td...al-fatihah buat mangsa yang maut..ngeri dengar..salam takziah buat keluarga si mangsa...semoga roh mereka dia tempatkan dikalangan orang2 beriman...AL-FATIHAH...



sila klik link ini utk info...----> accident at simpang ampat



Sunday, October 10, 2010

Semangat Baru di Office :)

Sunday, October 10, 2010



Syukur pada Tuhan sbb gantikan kami dengan barisan bos-bos yg sgt cool..mula2 kami kekok nk pandang or sapa boss2 tu..sbb dah terbiasa ngan yg lama dulukan :)
then sampai ada 1 meeting tu..bos sound..napa tgok dia macam nmpak hantu?haha tengah tunggu lif..leh lah lari nek lif lain..huhuhu...**sorry bos..

sekarang..kami close ng bos2..tp kami tak pijak mereka..kami tau batas dia..kerja is kerja kan....

sampai gathering raya under finance level 57 & 58..terserlah la yg bos kami sgt sporting..dia yg over excited nk snaping ng kami... :)

apa pun...team kali ni...sgt best..cuma ada baki 1 makhluk asing yg masih sesat n tak jumpe jln keluar lg...tp jgn risau...akan kami pastikan kejatuhan dia kali ni! tp kami tak sempat jatuhkan pun..ko da jatuh kan..padan muke..tu la balasan ko...busuk ati!


apapun..fun sgt2.....

Wednesday, September 15, 2010

salam aidilfitri 2010

Wednesday, September 15, 2010
salam aidilfitri.maaf zahir batin utk semua warga blogspot!

Wednesday, June 16, 2010

i moved (frm Jelatek,Taman Keramat to AU3 Tmn Keramat)

Wednesday, June 16, 2010
secara rasmi saya dah berpindah ke AU3 Taman Keramat. Pada kawan2 yg tak tahu jgn terkejut kalau tempat lama saya dah tak wujud...kang ada la pelik..."eh, umah eza dah musnah...mana dia..tertimbus dlm tanah ke.,,,"

hahha...

apa2 saya update nanti...





*masih rindu susana umah lama..happening je tempat dia berbanding sini yg sunyi sepi :(

Saturday, June 5, 2010

my 23rd CEKODOK bufday!~

Saturday, June 5, 2010

1st of all...thanx to olz my fwens yg berjaya 'mencekodokkn' saya k? siap bergabung tenaga antara dak skola+dak kolej+dak petronas+my family....


tanx to kak noly n kak muz sbb dpt teddy bear frm luvlylace :):)


**dak ni pun terlibat eh..pandai kene kan auty mumy yerr!!

tanx ye..tak kn lupa..tunggu ah korg nnt!!
ngat kot selamat la kan...cetttt!!! hancur rumah AU3 tu..lum duduk da bau teluq!!
plg jahat ni ha click sini------->>> INA GILE & KAK MUZ SENGET

**abes katil baru ku..lum sempat tdor lagi..cettt




apapun..wlupun penat gile..tpi enjoy sgt!!!


semoga tahun ni lebih berjaya dlm sume bidang yg aku ceburi...
amin amin amin :):)






***tanx to my family,kak noly&ehem2,kak muz,sara&huby,fara,ina,ata,kak zai,nira...speciall tanx to my syg..mwah!~

Wednesday, May 19, 2010

kembali :)

Wednesday, May 19, 2010

lamanya tak update blog nih..
nnt saya update ok?




*maceh sbb masih menyinggah :)

Sunday, April 11, 2010

Stress!!

Sunday, April 11, 2010
wow lama tak mengupdate blog kan..bz giler..neway tak de ape yg best wat masa ni melainkan bz yg melampau smpi tak tahu la bile mende2 ni nak surut,..asek membukit jer..bohhhsannn!!!




bnyk benda aku stress skng..dah la keje melambak..then dgn huru hara nk pindah lagi..majlis tunang lg..actly mende bodoh yg menyebok ni je wat aku stress..jez nk bg tau...*kalau korg tak suke tau mende ni..pls blah..tak perlu khidmat korg! & tak perlu nk menyebok or ngata2 aku..sbb korg sentiasa dengki ng apa aku wat..so go to heeelllL!!!!


then psl kt opis lak..keje tak surut2 & org lain wt slh..aku gak kene..ditmbh lak ada la 2 org mamat poyo yg sgt aku tak suke..& aku tau dorg tau..so gi M****s la korang kan..patut di lyn cm tu jer..terlalu bajet bajos...ngan bitch2 leh ah korg ayam2 kan..hahaha * gi jahanam la korg!~



pastu cm celaka psl minah low class ni lak..bajet disayangi sgt..belagak nk mampos..pastu nk anggap aku kwn baik..gi jahanam la ko..aku tak bersuara da bagos! ko tak pnh rasa di down kan..so ko diam je..slama ni org puji2 ko..pdhal org2 hipokrit je ng ko..tp ko gile pujian kan?ada hati nk kata aku rampas kwn ko..dorg yg mmg tak suke ko..sengal!! ko wat lebih lagi psni..mmg aku tak agak2 la kan..akan aku bitch kan ko cam bitch2 selama ni yg cari psl ng aku ok?!ko nk panggil kwn baik ko tu pun aku tak kesah...cite nk bom..anak org kaya la..laki ni suke ko la..nk kwen la..gi mampos je la ko....ko yg jeles ng aku..bajet aku nk jeles ng ko..pdhal ko tu aku anggap cm budak2 jalanan yg mintak sedekah tu jer..
* gi mati la ko!~

*sekian terima kasih..& specialll tanx to my dear Nuar,Pakdin,Fami,Alep,Ina,Ata & Kak Noly sbb enjoykan saya :)

Sunday, March 28, 2010

Kehadiran Bakal Bonda :p

Sunday, March 28, 2010
Kurang 2 jam je lagi mak dia nk bertandang kat umah aku..sungguh cuak..gile tak tau nk wat pe..smlm punye kalut n mls pk..aku gi ajak dorg sume gi midnite movie..aleh2 alek tu..still tak leh tdo gak..cuak! adoyaiii..

Then aku msg2 akak2 yg dah penah lalui masa ni..dorg jez ckp mende sama..
masak,hidang n duk dlm bilik..

hhehe

tp aku wat puding je tuk dorg bwk alek..n mama masak..maceh maaaa...
hahahhahah dlm keadaan cuak cm ni..sure apa jd kalau aku masak..hahah hancusss


apa pun...aku harap semua ok.. :):)





*bermula tahap pertama... :))

Friday, March 26, 2010

FB & SAP

Friday, March 26, 2010

..................................

hny kali ni saya merayu pada kalian berdua..



"..FB..nk mintak jasa baik awk..esok jgn goda saya k..saya nk focus..ni penentuan masa depan..pls pls pls..kamu jgn nakal k?esok jer..saya janji..then pas esok..saya belai awak cm biasa k..tanx FB.. & to my dear SAP..sok pagi jgn bengong k..cyg awak juga..nnt saya bg awak kwn ng FB k..mwah!~.."


ok? Good..Luv u my
.
.
.
.
.
.
.


Facebook
&
SAP Accounting System
...................................................................

Thursday, March 25, 2010

Nak Pitam jer rasa..

Thursday, March 25, 2010
................................................................
Okeh..td aku tak gi keje sbb ada urusan baginda harus di selesaikan..ngee poyo jer ayat..


dan aku tak leh tdo sekarang sbb aku cuak sgt..



td kak aiza,superhero ku..hehe supervisor ku sms..bg tau sok bnyk gile urgent payment..waaa mampos la cm ni..da la sengsorg wat..

lg tensi.. kene anta report to banking unit kol 9 am..mana la sempat..



aku tak leh tdo..takot la tak sempat sok...benci la cm ni....
dah la nk closing year end ni...mampos la..payment biasa pon melambak..
pd hal before cuti aku da clearkan semua..eee bongok la cm ni




tak suke la huru hara pg esok
ok ezza..cool...i noe u can do it bebeh

cayok2,,,




amaran keras : sok jgn goda beta ok wahai FB..beta nk keje keras..huh!~

TAG frm mu beby fara ;)

jez jwb tag frm adekku fara ok!~
1. Siapakah diri anda di rumah?
-pendiam sket.duk dlm bilik jer.haha dan emo ngan adek2 sbb tak nk bg muke ok!-
2. Siapakah diri anda di samping rakan?
-tak pendiam sbb mereka suke weng kan saya..
3.5 benda yg anda idamkan tapi masih belum tercapai?
-hp 15MP, laptop, kereta, rumah,almari penuh dgn beg&kasut
4. Siapakah nama pasangan anda?
-kene eh?awie..hahahah ok2..Azizi Hafiz Samsudin a.k.a ajez..hahaha
5. Ceritakan 5 perkara yg paling anda suka tentang pasangan anda.
-penyabar,matang,kuat bekerja,berduit haha,mata dia
6. Bila tarikh anda couple?
-01.11.2003
7. Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
-tak dapat jumpe pagi2..hahaha boley??
8. Lagu tema cinta anda?
-lagu negaraku ;))
9. Apa perubahan yg ingin anda lihat dari pasangan anda?
-lebih gemok kat pipi,kaki dan tangan pada masa akan dtg..bukan perot k
10. Tag rakan lain.

wOw award frm my sweety fara


tanx to my dear farra sbb award ni :):)

Cara da dpt n nk bg award...


**pengharagaan sahaja dari member2 ok..spe rasa agak poyo.sile abaikan n click je tanda X kat atas belah kanan tu k :P



Tapi ada syarat-syarat ukt dpt n bg award ni:
1.
Thanks & link the person that gave you the award.
2. Pass this award to bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
3. Contact the bloggers and let them know they've won the award.
4. State 7 things about yourself.



7 things about myself ????


1. sungguh pemarah tp sgt peramah (*.^)
2. kadang2 kedekut tp kerap jd sgt pemurah (^-^)
3. pentingkan kawan yg turut rasa aku penting utk dia juga.yg belagak..gi mampos.taksuke! (^.^)
4. tak leh pegang duit bnyk2..nnt hilang or habes (*-*)
5. sangat sensitip tp takde sapa tahu bile aku cm tu (>.<)
6. siyes aku pemalu tp org selalu tak caye (-.-)
7. taksuke dok umah! suke merayap aje (*-^)



dgn bangganye nk bg award ni kat..


fArRaiNafIoNaLiZafaRajOekAkMuZ




sekian utk kali ni...





Yang Benar,








-cek ezza-

P E R G I

semalam sgt neves

tadi sangat cuak..




sekarang sgt conpius




...........................................................................................




kalau dapat..harus pergi kah?

sayang nak 'pergi' meninggalkan suasana mcm ni lg..sbb kawan2..

tp

demi masa depan yg lebih terjamin..aku harus pergi k..


semoga 1 aku pohon...

jika betul tu jalan aku..semoga kite semua masih bersaudara..

dan tak lupa antara kite..

:(

Saturday, March 13, 2010

Lima Puluh Shj!

Saturday, March 13, 2010
Gile la..lagi sebulan lbh je..nape la aku rasa tak semangat nih!
Hantran tak beli 1 apa lagi..mabi hujung bln ni beli semua kot..ala makanan je kan bg..
Cuma baru kelmarin je try n tempah baju bertunang..& make-up! ok la berbaloi la harga dia sbb pakej ngan baju n make-up. tanx to Liza m darl sbb temankan!

Aku tak tahu nk start dari mana..tak tau nk gi kedai mana 1..
nk gi masjed jamek..sgt tak suke! haha..

mujur mama dulu mmg amek upah wat hantara,,nasebbb bayekk..haha

Tak pe la..tunggu je la ujung bln ni..apa aku beli..harap2 tak merepek..hahaha

bertambah nebes sbb dia da siap semua..gile eh..haha...

Hari aku try baju tu..masa tgok cermin..tros aku rasa cuak mendadak2 lak..haha otak aku cuma pk..thun depan kawen! gile aku takot..tros terbyg muke ina n fiona...np ntah..hahaha tp aku mmg cuak gile..masuk kedai jual hantaran pon..aku cuak...gile gile gile..

npe la aku rasa cm ni...eeeeee






*Tuhan tolong la aku...jauhkan la perasaan kalut ni

Tuesday, March 2, 2010

Chiqa Dlm Kenangan!

Tuesday, March 2, 2010
Sedih n sayu rasa nk luahkan kat blog ni, tak tahu nk mula.

yang pasti..kucing kami-Chiqa dah mati awal pagi semalam. 1/3/10
Tarikh yang patutnye jadi kebanggaan kami sbb genap 6thn 4 bln hubungan kami. tp tukar jadi sayu..hiba,,sepi..

Kehilagan besar yg aku rasa tahun ni..wlupun bkn aku yg jaga tp cukup aku dgr,lihat dan share setiap detik yg terjadi anta dia n chiqa..kami kongsi semua tu..

lepas ni tak de dah mms gelagat dia..video dia..pic dia..sedih sgt!

dan ujian maha hebat buat dia..

pg smlm lepas dia hantar aku ke office dia akan sms yg dia dah sampi umah..tp kali ni,dia call.aku dpt rasa cm ada sumting yg tak sedap di degar..dan aku sangka motor o kereta rosak ke..apa ke..tp aku sahutt panggilan tepon dia dgr esak tangis dia..aku jd cemas..apa yg buat dia btol2 jd cm tu..smpi dia kataq.."sayang..chiqa dah mati..."

dupppppppppppppppppppppp

aku rasa sesak sgt nk nafas..aku rasa hilang arah n aku rasa kosong je otak aku..mcm aku rasa dpt selami apa dia rasa masa dia kata cm tu..aku tau dia betol2 kosong..dia hilang arah..sbb dia terlalu excited tiap apa yg chiqa buat utk dia..dan terlalu awal utk dia terima benda ni..ye aku dpt rasa semua tu!

dan aku doa..dia tabah utk semua ni..aku sedih tgok dia cm ni..sentiasa ckp psl chiqa..ingat balik apa chiqa wat utk dia..

dia jadi sayu..kepulangan dia lepas anta aku ke office , kepulangan utk time lunch n alek kerja..dah takde kelibat chiqa yg tunggu kat pintu bl dengar bunyi motor o kerete dia..

dia jadi hiba..bila takde teman nk mkn,nk borak,nk main time dia ngah bosan

dia jadi sedih..teman tido dah hilang cm tu je..

dia jadi kosong, bila tak dengar loceng kat leher chiqa...

dia jadi tak keruan duk kat kerusi tanpa gelagat chiqa..

dan aku rasa apa dia rasa!

aku sayu sbb dpt jumpe brape kali je..last enty aku tu..last aku jumpe n main ng dia..
telatah dia tak sama cm kucing lain..betol2 tinggal kesan kat aku,dia n family dia..




*semoga u kuat!

Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur-Rasul

Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul buat semua..
Kebetulan..jatuh pada hari jumaat..penghulu segala hari..
Subhanallah...tinggi martabat nabi muhammad s.a.w kan...


Sedikit saya selitkan URL kisah nabi kita..Nabi Muhammad s.a.w:

Kisah Nabi Muhammad-Maulidur Rasul





Sekian utk kali ini.

Can't Wait

Saya cuma nak bg tau semua..yang saya betul2 tak sabar nk gi kenduri kawen my sweet sista n bro! SAra & Wan..

Tak sabar nk tgok korg!!!



.
.
.
.
.
.
.
.
.




ok! itu je utk kali ni..sekian,nyte!~






*can't wait juga..

Monday, February 22, 2010

Stress + Excited = Sewel

Monday, February 22, 2010
Sabtu lepas aku datang office konon nk siapkan keje semua..& alhamdulillah mmg siap la semua..


dan cam biasa..alek tu dia dtg amek..kali ni special sket sbb Chiqa our baby pon ada!haha dia da debab! dan sgt gedik!!


dan nk di pendekkn cite..sesuai ngat tajuk post kali ni...


punye la teruja nk jumpe chiqa sbb nk bwk dia jln2..bwk dia mkn kat taman!

video

aku pun tergesa2 turun..disamping perang mulut kat hp ng epit n nuar..



maka jadi la kesah ni....




cam sialan tol!


leh lak kan..ni perkara plg malu dlm idop aku k!


sumpah aku tak perasan langsung..mmg segan tak hengat..aku sedar pun masa dlm kete..


dah depan KL Convntn Cntr baru dia tnye.."u mmg pakai selipar cam tu ke? "



then aku tgok bwh...

apa lg..jerit la aku...malu gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


wakakaka n ayat biasa yg dia ckp kat aku...


"u gile!"
cett! muke comel ni pon dia kata gile..patot aku jd cm ni.hahaha








*sile jgn gopoh bl anda tengah stress!!

Saturday, February 20, 2010

Bertunang?

Saturday, February 20, 2010
Ok kawan2..
Dengan rasminya saya umumkan..saya mmg kene bertunang 2hb May ni..
korang..jemput dtg yer..lokasi nnt saya bg tahu,,

Tp korang tengok..saya ni cm bersedia ke?tak kan?waaaaa

Saya tak buat apa2 lagi..
Tp pihak dia da wat mcm2...

Hurm..pas bertunang sure kena kawin..
awal sungguh! then lagi berdebar..parents dia nk wat merisik n bertunang lain2 hari..
family saya tak biasa berbuat begitu..kebiasaannya dua majlis tu pada hari yg sama..

ada sapa2 leh terangkan apa patot saya buat masa parents dia dtg merisik tu?
siyess saya tak tahu nak wat apa..nk tdo ke..nk gi clubin ke..nk gi mancing ke..pengasan ke..
waaa help laaaaa bg la tau cm ne plsss..

sy tak tahu n tak ingat langsung majlis2 kawen sbelum ni..sbb last mak cik saya kawen masa tu masih sekolah lg..so tak ingat!
n saya anak sulung..sye segan la nk tnye kat family...so u ols bg la comment kat cni plsss

sye rasa seronok tp saya rasa takot..nape ntah!~

lepas lebih 7 tahun kami couple now dia nk bertunang..np tak tunggu 10 tahun couple dulu kan..
hahaha cita2 saya masih lum tercapai lg..

tp demi parents dia la wat saya rasa kuat!
pd hal mama ngan babah relex je..mebi tu psl saya rasa lengah2 kot..hahaha

ok kawan2..pasni saya akan jd sungguh pendiam ok!haha


*next step!~

Friday, February 12, 2010

Sekejam Firaun kew?

Friday, February 12, 2010
"...kalau zaman firaun, firaun tu kejam..haa dia ni lebih kejam dari firaun..."







suke aku statement kakak tu..betol apa dia kata...


hahaha aku rasa cm da mula bosan ngan suasana ni. yang membuat aku susah nk lepaskan sbb ada kawan2 yg best! even sorg dua je yg prob tp dorg wat aku bahagia. Tpi tu la..bl kebebasan di kawal..sape tahan? ini bukan zaman sekolah lagi..Kami dah besar dan ada yg dah beranak pinak.tp bila didesak cm ni..sapa tahan.


Ntah la..bosan dah menghantui..hari2 wat mende tu hilang rasa seronok cm dulu2.

Tp sbb kejarkan nama..mangsanye kami lah..


aku berdoa..biar org2 tu terseksa nnt..sbb dia tak rasa apa kami rasa....

dan aku susah nk maafkan org cm tu..sbb mempergunakan kami!

rasa la ko saat2 akhir ko nnt..aku sentiasa doa kejatuhan ko satu hari nnt..semoga ditimpa kat anak cucu cicit ko nnt.

wlu aku rasa kejam berdoa cm tu..tp ko kene sedar..ko lebih kejam! keji! hati busok!





*bawaklah nama dan harta ko serta pangkat ko kat kubor nnt!

Tuesday, February 9, 2010

Kurafat & Hasad Dengki

Tuesday, February 9, 2010

Baru balik dari kerja. then singgah Mcd pekena bubur panas time2 hujan ni ;p nyumiee

Then borak ngan dia. dan sebab tu aku tulis topik ni utk entry kali ni. Benda ni ada sangkut paut ngan family dia. Besar dugaan Allah s.w.t ke atas mak dia. Tak habis kene buatan org seumur hidup..kena lagi kali ni..benda sama..psl meniaga.Biasalah org kita ni..pantang nampak org lain senang..maju..mula la dengki..tak ke depa pk kesan dia nnt? apa guna dia duk puasa,solat kalau perasaan ni tak dicegah lagi dari mula..





Kisah yg sama mcm dlm drama TV gak..hurm..cian mak dia..moga mak dia tabah setabah dugaan pertama yg masih mak dia harungi sekarang. Ok..mak ayah dia dah tak keje..lalui hari2 tua dgn hobi mereka dari muda lagi.berniaga! bermula kat pahang dulu..ada kedai makan..tp dek kerana hasad dengki..mak dia kene sihir seumur hidup..kesannya..sentiasa lemah..tapi syukur even dah bertahun2 berlalu..tp mak dia kuat lagi..caranya..sentiasa dekatkan diri kat Allah..menngaji..ajar budak2 mengaji..alhamdulillah mak dia bertahan..


dan sekarang..kena lak lagi skali..

mak dia start dah dekat sebulan meniaga buat mee rebus kat area rumah dia..mmg laku..sbb masakan utara mak dia mmg layan..hari peratama niaga..untung betul..syukur2..

dan hari2 berikutnye makin untung dan pulang modal...


tp hari ni..yg pelik tu..satu bungkus pun tak terlaku..kami mmg tau angkara siapa..tp anggap je ni dugaan..ayah dia tetap nk meniaga..dan tawakal sahaja..org tu buat pintu rezki mereka tutup sampai kan..ada org dtg kedai tu..tp tnye nk laksa 2 bungkus..pdhal terang2 ada tulis MEE REBUS..so nmpk sgt org tu sihir tu kabur mata org ramai cm kedai tu tak wujud..


pdhal org tu pun meniaga gak..tp bukak kedai biasa je..bkn kedai makanan..tp sbb dengki..ntah la..pelik la depa ni..tua nk mati pon masih wat hal cm ni..tp ko jgn risau la org gile...mak dia maafkan..dan harap ko berubah..yg tak leh blah..mmg ketara angkara dia..siap bg tau kat jiran lain psl tak suke ng mak dia niaga kat ctu..kononnye dia yg nk niaga..tp cite lebat dah gak bukak gerai..bl dpt kt org lain..mula lah perangai..then 2 hari lepas..siap balik kampung tetibe je..then hari ni dia alek KL..teros jd cm ni..siap pandang serong kat mak dia..hurm..





*ko akan puas tgok kejatuhan org lain kat dunia..tp ko sendiri akan tengok kejatuhan ko kat sana kelak akibat perbuatan ko ni..semoga Allah membuka pintu hati ko..sbelum ko pergi menghadap-Nya..Aminn..

Monday, February 8, 2010

Pengguna Jalan Raya Di Malaysia

Monday, February 8, 2010

Ingin saya tegaskan disini tentang beberapa persoalan!!
mengenai apa2 kejadian kemalagan yang berlaku di sini,di Malaysia..

Mengapa kerap kali jika berlaku kemalangan antara motosikal dan kenderaan lain, org awan sgt suke menyalahkan kenderaan berat berbanding motosikal?

-baru2 ni ada 1 kejadian menimpa anak officemate sy. dia langgar org yg naik moto tu sehingga mengakibatkan pemboceng motor tersebut meninggal. tapi bila org awan datang melihat..mereka terus membabibuta nk belasah anak officemate saya tu! relex la..sy tak bekap dia sbb dia anak officemate saya..cuma saya terkila jika jadi kat diri saya! kenapa tak dengar penjelasan dulu? kene tak biarkan polis urusakan?masing2 nk tunjuk heroo? kite Malaysia ok! ada undang2...

-punca kemalangan selepas polis buat siasatan dan ada saksi mengatakan..motor tu salah. pandu dlm keadaan laju dan main masok lorong..yg sedih..penunggan motor tu menunggang TANPA helmet DAN lesen! yang pakai helmet pembonceng..tp akibat langgar kuat, dia terpelanting dan helmet pon ntah ke mana..so salah siapa sekarang?

dan jika kes lain pon..kite sbg org awam pls la..apa pon report polis dulu..ingat ye..kite MASIH ADA UNDANG2...!! kite serahkan je ke pihak berkuasa..jgn buat hukuman sendiri..kita tak tahu sapa betol n sapa salah..mcm mana kalau kejadian ni jd kat diri kita or anak kita?
dlm keadaan trauma..gementar..takot..tiba2 terus diserang dan dipersalahkan....

DAN

pls la stop guna ayat " OH PEREMPUAN KE BAWAK..MMG LALAI..KELAM KABOT JE!! "
pls la weh...kejadian kemalangan kecil mmg bnyk punca dari wanita..tp kemalangan besar tu semua..sape yg bawak kete? kan...so kite semua tak leh salahkan sesape..semua sama..dan biarlah undang2 yang mengawal kte...





*buat saya lemah nak bawak kete ;(

Saturday, January 23, 2010

103 hari lagi

Saturday, January 23, 2010



haha minggu ni sungguh gile..minggu yg sungguh penat..tiap minggu cat umah..wat slow2 sbb tak larat den wat sekali sehari..dengan keje nye pgi..waaaa penatttttt

103 hari lgi...
gile weh..rasa cm cepatnye masa berlalu...nape la masa ni time2 ni la cepat amat...
masa aku skola dulu..lambat je masa ni jln..adeh..
apa2 pon aku tak ready lg..cuma semangat nk shopping je membara..hahaha
harap2 la semua berjalan dengan lancar...amin..

sokongan semua amatlah aku perlukan..waaaaaaaaaa



*kat umah ina nih..hehe *-*

Tuesday, January 12, 2010

Puding Purple*Itu*Indah

Tuesday, January 12, 2010
Hari ahad tu bosan2 lepas kemas umah kat AU3,terus balik n excited nk wat puding..sj2 je buat sbb proses2 nk belajar masak..so mulakan dengan proses wat manisan dulu..weee!~ tu pun bukan acuan sendiri..yang dah siap perisa pown..sape2 pon leh wat ok! jimat masa utk wanita2 dan isteri2 yg bekerjaya dan sibuk2 nih..hehehe mari kite cuba ramai2 ok..
400ml air masak
masukkan kedlm periuk yg panas ;p
masukkan serbuk puding ke dlm air panas td..


kacau sehingga sebati n tiada ketulan..kacau tau jgn berhenti..bila da mendidih baru matikan api
*pastikan api tu kecik jer..

ok...agih ke dlm apa2 bentuk korg nak..biar nmpk cantik k..

ok then simpan kat tempat sejuk (kalau nk terus di hidang..lepas 3jam ok)
kalau nk hidang utk esok ke..biar dia sejuk kat meja mkn pon tak pe ;p

ok dah siap puding PURPLE ITU INDAH..hahaha..lupe nk snap bl da siap..nyumieee!~










Saturday, January 2, 2010

Kedai Dobi Yang Biadap!!

Saturday, January 2, 2010
Saya tak suke kedai dobi tu!

Penipu dan sangat biadap!!

Kesian free2 kene maki ng saye..dia pk dia garang sgt?

dan dia pk saya takot? boley blah!!

Saya pelanggan dan dia peniaga! So dia beri janji dan perlu lunas kan!

Dia janji siap 1hb dan sye amek 2hb!

Jawapan dia dgn muke belagak dan garang "tak siap lagi lah..."

Sialan..patot ckp la "maaf cik,tak siap lagi..bla bla bla"

LAgi la saya rasa cm nak maki je lagi..

lantas sye ckp kat dia dengan nada yg murni..


Saya :Apsal lak tak siap?Janji hari tu bile?Satu sut punjabi pun kene seminggu ke?Saya dah janji ng orang nk hantar hari ni! So mcm mana?

Dia : Tak siap lg nk wat cm ne?Belum iron!Malam esok la ambek!

Saya : Kepala hotak la! Bak dtg baju tu! Saya nak bayar separuh!

**bagi duit dan terus sambung...

Saya : Lain kali tak yah niaga k?tunggu je report sye kat ketua awak!



Dan psl setan tu,sye terus badmood dan pening kepala..
Saya pergi ke kedai dobi lain dan dengan nada baik sy ckp..+


Saya : Abg,tolong iron kan 1 sut ni leh?Nak esok ok?

Dia : 1 sut je dek?Iron je eh?

Saya : Aah iron je.Sbb tdi saye gi dobi lain. Dia tak tepati janji dan sangat biadap! Saya tak suke service dia yg kurang ajar dan penipu.So abg fhm kan?

Dia : hehe ok dik..sok petang kol 5 abg bentang karpet merah k?

Saya : Karpet purple boleyy?heh k,terima kasih.






*Abg dobi..kalau awk pun tipu..nahas awak!

Friday, January 1, 2010

Dua.Kosong.Satu.Kosong

Friday, January 1, 2010



Alhamdulillah setahun sudah berlalu. Kenangan tu mcm2 la sure ada kan?Cuma ada perlu di simpan..ada perlu dibuang dan dianggap pengajaran ;p


Dan tahun ni mungkin tahun mendebarkan..tahun yg perlu aku beronggeng habes2an..

Juga tahun aku perlu berjimat 2kali ganda dari tahun lepas..


Dan tahun ni gak kami sekeluarga akan move ke au3. Rumah sementara (harap2 dpt jumpe cpt umah idaman)

sedih sgt2 nk tinggalkan rumh sekarang ni..

rumah tempat aku membesar..even dekat je aku nk pindah..

tp kenangan rumah ni tak leh bwak ke umah sane.. ;( ;(

Tapi tak pe..

tahun ni juga akan aku buktikan kat mereka (sape terasa je) buktikan yg aku mampu pikul family ku..dan kami akan buktikan..dan aku bangga sebab mama n babah bangga kat aku sbb aku adalh aku..bukan mcm mereka..aku sedar masa diri aku bergelar pelajar dulu..apa perlu aku wat n apa perlu aku capai..alhamdulillah mmg tercapai...dan kerja ku kini..bukti aku bersungguh dlm bidang aku minat! alhamdulillah...


langkah seterus dgn masih azam yg sama sejak aku skolah..dan azam tu masih belum terlaksana sbb masih dlm usaha lg..azam hny utk mama n babah,,azam yg tak mungkin aku lupe..

azam yg masih belum terbayar dan sentiasa aku jadikan dia azam aku selagi aku tak capai..


huh! tahun ni juga tahun aku dan dia ke langkah seterusnya..langkah dengan ikatan..langkah yg tak leh berundur..dah masa utk kami serius dlm cerita cinta kami. insya'allah jika benar niatnya..


dan


Semoga kita semua sedar yg umur kita makin meningkat dan perlu matang dlm semua hal.

Semoga kite semua tahu apa perlu kita capai dan perlu kite tingkatkan lebih dari sebelum ni.

Semoga kite semua faham erti kehidupan,pengorbanan dan kesusahan.








**salam lembaran baru buat semua makhluk Allah s.w.t