Wednesday, May 13, 2009

♥ 12 May 2009 ♥

Wednesday, May 13, 2009
Semalam, genap 3 tahun Arwah Izzatie meninggal dunia. Adek Sepupu aku. Plg aku syg n plg tak nyusahkan.

Bebehari sebelum tu ada mimpi arwah

Argh..sedih,pilu,rendu..semua datang..
actly nk post blog ni smlm..tp hati tak kuat nk tulis. Jiwa kacau masa tu.

Ya Allah rendu sangat2 kat dia.
Rasa cam baru je dia ejek aku 'cengeng'

Sbb tu aku sentap org ejek aku nama tu even tu mmg nama gelaran aku..
Bl aku dgr nama tu..tros ingat arwah..

Masa hari2 terkhir arwah, dia koma mungkin kurang seminggu sehingga ajal dia.
Ada ketumbuhan dalam otak dia yang kami tak pernah tahu.

Sbb dia ada sakit lain n kami ingat ada kene mengena ng sakit tu.
Rupenye..tak langsung.
Before ni Dokter hny ckp dia migrain.
Tp ni tahap sampai ketumbuhan tu mkn mengembang sampai terpaksa ditebuk otak dia.

Tp muke dia tenang selama koma tu. Mcm tak bersalah..heh!

Before dia koma, dia ngadu sakit kepala (dia mmg kerap sakit pale) tp kwn2 dia kata dia saket teramat sgt smpi dia hantok pale kat dinding. Ya Allah....aku sedih..

Mlm tu pak uda (ayahnya) hantar ke HUKM.then smpi hospital teros koma.

&

Babah ada citer,masa dia datang seminggu tu,perangai dia pelik. Dia mmg rapat ng babah sbb aku satu famly yg jg dia dari kecik.
Babah kata masa dia datang tu kami kat kg makngah.
Masa tu dia pelik sgt. Dia masuk semua bilik dlm umah aku (umah dia duduk dari baby)
pastu da puas, dia sit kat sofa n renung muke babah dalam2..
smpai babah tnye "akak nape pandang babah cam tu?"
then dia kata takde ape..
tp danial(adek dia) nyampuk..kata "kakak asek sebut pasal mati je"
then arwah terus siku dia n diam ....

Mmg seminggu dua tu dia merajuk ng aku,ng nenek , ng mira n ng makngah
Sbb bile dtg umah, kitrg tak de..
n dia kecik ati kat nenek sbb lebih kan Babby (anak maktam)

Aku & Nenek tak leh terima sbb terkilan amat..
Tak sempat pujuk dia n belanje KFC
n aku terkilan sbb tak pat teman dia tido umah dia spt di janjikan..
"kak ezza, nnt dtg la umah kakak tau lepas hbs kolej"

arghhh,,,,
terngiang sungguh suara dia..

Tp aku tenang sbb sepanjang dia koma..
aku duduk kat sisi dia n hny mampu sedekah Yassin..

Mlm before dia pergi,
seharian aku n nenek baca yasin kat sebelah dia sambil bisik2 kat telinga..
"kakak, ni kak eza, kak cengeng dtg teman kakak..bagun ye.."

tp dia tetap tak bagun..
ms hbs baca tu..
nmpk jelas air mata dia...
tak bnyk tp nampak..
aku sendu... :(

then pak uda sambung teman dia lepas kami balik..
Pagi Jumaat tu..Ketara kesan air mata arwah...
Rupa2nya..
dari kol 4 pg-6 pg pakuda borak ng dia (dia amat rapat ng ayah dia)

Pukul 2 ptg mak uda n fmly frm johor turun KL lawat arwah..
mmg niat dia nk gi johor tp tak sempat :(
then mak teh dtg n bisik kat telinga dia
"kakak,mama aza dtg ni..kakak tunggu mama kan?"

then lepas setengah jam..
betol2 selepas famly kitorg ( belah pak uda ) datang..
dokter bg tau..
panggil nenek dia masuk sbb pak uda n mak uda otw..
dokter kata..beberapa saat je dia leh pergi n minta nenek teman...

tepat lepas solat jumaat...
dia meninggal...
aku tak nages..
aku terkerjut..
aku tak caye..
aku tersentap..

tp aku kene terima..

Ya Allah...nape aku lemah bila teringat dia.. :c



p/s : AL-FATEHAH utk arwah Khairunnisa Izzati Bte Noor Azmi