Monday, February 11, 2019

Ayam Masak Hijau (Cili Padi)

πŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œπŸ’œ
Kenduri tunang mira haritu, mak ngah masak banyak lauk sangat2. salah satu tu ayam masak hijau. masa tu hakak kembung air. Sebab haus gilos masa tu. So lupa nak 2nd round makan. Malam tu nak makan la konon, sekali habis. Haha dia punya terliur, esok tu terus hakak masak sendiri weh. Mintak resepi mak ngah siap-siap. Cuma hakak ubah sikit-sikit lah hehe. Okay sila check resepi bawah ni.
Bahan-Bahaan :
Ayam setengah ekor.
Bawang besar 2 biji - Blend
Bawang putih 3 ulas - Blend
Bawang Holland Sebiji
Cili Padi ikut tahap pedas yang nak - Blend
Garam
Gula
Serbuk ikan bilis





Cara masak :

- Gaul ayam dengan serbuk kunyit and goreng garing.
- Panaskan minyak masak and masuk kan bawang Holland yang dah potong. Agak layu sikit, masukkan bawang merah and putih yang dah diblend. Tumis sampai naik bau, masukkan cili padi kisar. Biar lama sikit bagi cili betul-betul masak.
- Masukkan Air, garam, gula and serbuk ikan bilis. Kacau-kacau and biarkan didih sampai warna dah jadi pekat sikit.
- Last masukkan ayam goreng garing tadi. Tutup periuk kejap bagi dia pekat and kering sikit.
- Boleh matikan api dahh lepas kuah jadi pekat, warna jadi pekat and kering sikit kuah dia.



xoxo,
CekUngu

4 comments:

  1. tengok ayam goreng je pun dah terase lapar , haishhh sabar setengah jam lagi lunch hour .

    ReplyDelete
  2. Boleh try resepi ni . Tq sharing
    Btw CCL new follower sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila share. thanks singgah CCL. jap lagi i jalan sana hehe

      Delete

Thank you for comment. Will reply soon :)