Saturday, June 22, 2013

Masih belum ada rezki

Saturday, June 22, 2013
Sabar ye Arfaeza...masih belum masanya. Berprasangka baik shj terhadap perancangan Allah swt. Memang setiap org yg lepas kawen, mahukan zuriat. Antara cepat dan lambat je. Serius aku x stress sgt psl benda ni..dah lali dgn org sekeliling yg x abes2 tnye bila nak ada isi. Kadang2 kesian org yg tnye tu..tetibe dorg x leh pk kan siapa yg bg rezki tu...serius 80% dari org yg tnye tu..bukan yg mengambil berat. Tp dah mmg gaya mak nenek suke tnye..takpe..dorg x rasa..so dorg tak tahu wlupun pada zahirnya dorg tu perempuan gak...anggap je dorg tu tak de perasaan..so tak yah layan..

Mungkin juga ada org fikir yg kita ni degil..tak ikut nasihat dorg. Tp pls la...tak kan semua kita nk cerita kenapa kita buat or kenapa kita tak buat kan? Tak semestinya kita tak fikir or gunakan cadangan dorg...tp tu la..tak semua kita boleh cerita...tp pelik..ada je org yg bertanya tu penah lalui nasib mcm aku...but still tnye aku mcm aku takde perasaan. Oh ya, manusia...dia da lepas...dia lupa la apa jadi kat dia dulu...

Tapi x pe u ols..aku maafkan...mmg setiap pertanyaa korg tu buat aku terasa hati. Tp aku senyumkan n layankan aja...sekejap tu je terasa sbb kalau ikut perasaan melarat n stress nnt..so x yah fikir.

Nasihat aku utk org senasib dgn aku....

-sentiasa berprasangka baik dgn Allah swt, sbb yg beri rezki Dia..bukan org2 yg suke tnye2 tu.
-layankan aja pertanyaan mak2 nenek semua tu.just jwb 'belum ada rezki dari Allah' haa ayat tu penting utk remind dorg rezki tu dari Allah.
-keep on usaha dan plg penting jgn putus doa kat Allah swt sbb Dia Maha Pendengar, Maha Mengasihani..Maha Besar..dan berserah pd Allah swt.
-jgn tinggal solat sbb tu kewajiban kita kan?
-usaha gak cara traditional..

So mari kita usaha lagi :)

Nota kaki utk mak2 nenek:
Sebelum tnye, fikir dulu n ingat k..soal zuriat ni sensitif..awk dah lepas,so awk bersykur je n doakan utk saya k. Jgn asyek mendesak..bertanya..sbb x membantu pun. Sekali ckp dah..xperlu setiap kali jumpe..asyek ulang isu ni...ingat..tak semua kita boleh share kan? 

0 commento:

Post a Comment