Tuesday, February 9, 2010

Kurafat & Hasad Dengki

Tuesday, February 9, 2010

Baru balik dari kerja. then singgah Mcd pekena bubur panas time2 hujan ni ;p nyumiee

Then borak ngan dia. dan sebab tu aku tulis topik ni utk entry kali ni. Benda ni ada sangkut paut ngan family dia. Besar dugaan Allah s.w.t ke atas mak dia. Tak habis kene buatan org seumur hidup..kena lagi kali ni..benda sama..psl meniaga.Biasalah org kita ni..pantang nampak org lain senang..maju..mula la dengki..tak ke depa pk kesan dia nnt? apa guna dia duk puasa,solat kalau perasaan ni tak dicegah lagi dari mula..





Kisah yg sama mcm dlm drama TV gak..hurm..cian mak dia..moga mak dia tabah setabah dugaan pertama yg masih mak dia harungi sekarang. Ok..mak ayah dia dah tak keje..lalui hari2 tua dgn hobi mereka dari muda lagi.berniaga! bermula kat pahang dulu..ada kedai makan..tp dek kerana hasad dengki..mak dia kene sihir seumur hidup..kesannya..sentiasa lemah..tapi syukur even dah bertahun2 berlalu..tp mak dia kuat lagi..caranya..sentiasa dekatkan diri kat Allah..menngaji..ajar budak2 mengaji..alhamdulillah mak dia bertahan..


dan sekarang..kena lak lagi skali..

mak dia start dah dekat sebulan meniaga buat mee rebus kat area rumah dia..mmg laku..sbb masakan utara mak dia mmg layan..hari peratama niaga..untung betul..syukur2..

dan hari2 berikutnye makin untung dan pulang modal...


tp hari ni..yg pelik tu..satu bungkus pun tak terlaku..kami mmg tau angkara siapa..tp anggap je ni dugaan..ayah dia tetap nk meniaga..dan tawakal sahaja..org tu buat pintu rezki mereka tutup sampai kan..ada org dtg kedai tu..tp tnye nk laksa 2 bungkus..pdhal terang2 ada tulis MEE REBUS..so nmpk sgt org tu sihir tu kabur mata org ramai cm kedai tu tak wujud..


pdhal org tu pun meniaga gak..tp bukak kedai biasa je..bkn kedai makanan..tp sbb dengki..ntah la..pelik la depa ni..tua nk mati pon masih wat hal cm ni..tp ko jgn risau la org gile...mak dia maafkan..dan harap ko berubah..yg tak leh blah..mmg ketara angkara dia..siap bg tau kat jiran lain psl tak suke ng mak dia niaga kat ctu..kononnye dia yg nk niaga..tp cite lebat dah gak bukak gerai..bl dpt kt org lain..mula lah perangai..then 2 hari lepas..siap balik kampung tetibe je..then hari ni dia alek KL..teros jd cm ni..siap pandang serong kat mak dia..hurm..





*ko akan puas tgok kejatuhan org lain kat dunia..tp ko sendiri akan tengok kejatuhan ko kat sana kelak akibat perbuatan ko ni..semoga Allah membuka pintu hati ko..sbelum ko pergi menghadap-Nya..Aminn..

3 commento:

rossoneri said...[Reply to comment]

huhuuu manusia yang ada PHD mmg sangat menakutkan

chek ezza inchik man said...[Reply to comment]

tu la..cm tak de agama eh wat mende2 nih..hishhh

NaZRiN said...[Reply to comment]

mari tgk ni.. menarik.. jgn lupa bgtahu kwn2.. http://nicephonenumbers.blogspot.com/

Post a Comment