Tuesday, May 26, 2009

♥ Sg. Tekala - Part II ♥

Tuesday, May 26, 2009
*sambungan dari cerita bawah ni..hehehe




seperti dirancang before ni bertolak ke Sg. Tekala kol 8.30 tp ada mslh teknikal terpaksa kami bertolak ke umah Ata sbb kete ata masuk bengkel utk sejam dua..So ajes bwk kete kancil turbo mak ain..gile seram! huh!~ menchik korg! dah shadap!



Then smpi umah ata dlm kol 10 cm tu la..then dekat kol 12 baru gerak ke Sg. Tekala.



Jejeng...!!




Sg. Tekala ( RM 1 per head) :p


para jemputan yg diundang khas dari KL :)


Kami tiba dgn selamat dan bangganye ke tempat impian kami (alhamdulillah) selamat..heheh
Kene daki anak tangga lak..pehhhhh saket smpi skang otot2ku yg manje nih..hish!

Nak2 Ain & Ata turun 2kg sbb terpaksa ulang alik sbb jaring tok BBQ tertinggal kat kete!





superhero kami saat nie


Tahniah korang! wakakaka...At last..makanan siap di bakar dan aktiviti mandi-manda berjalan dengan syoknye2 ada kamera..kahkah

weeee best....




sodap weh!~


ata bersama dayang2nye


sayang mereka pluss fiona
(tp ko ttp ada fiona sbb ko kn ayam..kami bwk je ko tak cye tgok bwh ni :))



ayam oh ayam :))




super ronggeng ku

Then dekat2 kol 4 cm tu kami pon kemas2 la nk gerak..penat seh! Singgah beli air Asam Boi..perh..sedah doh!!




Hahaha..then kami sempat singgah kat tepi jalan sbb view dia cantek weh..hahaha





" no camera pleashhhh..."


my gegadis + sara (smpi ati tak ikot!) hahaha




- the end -









p/s : to sara, blonde & fara... next time g lg insya'allah..heheh sape suh kowang tak itot..wek!!

♥ Sg. Tekala - Part I ♥

Ye, lewat 2 hari tok update blog ni. Penat sungguh! Heh hari ahad tu me n my gf&bf plan pi picnic. Masih berjalan lancar gak la even akak kitorg tu last min cancl..sakit katanya. Its ok. Tp kami tetap juge teroskan destinasi kami iaitu picnic smpi lebam!

Mmg lebam..hahah sehingga meninggalkan kesan smpi saat ni. Betis ku lebam dan lenguh begitu juge teman rapatku = tangan ku! saket weh!

Before tu, mlm hari sabtu, aku n ajes gi beli barang tuk masak picnic tu ditemani si Zaren. Heh dia nk beli Gas! hampeh! hahaha


Hasil rondaan kami dekat sejam lebih dlm tu..Barang seperti yg di impikan terjumpe jue tapi zaren masih lum jumpe BISKOT TESCO nye..haha sehingga ajez mengatakan kacang botol itu di sangka pegaga..wakakaka dan di situ juge aku jumpe wawasan ku mesin jahit (nk bukak kedai jahit ok!) zaren lak bertemu PDA idamannye dan Ajez ditemukan troli idamannye juge!

ajes kata ni sayur pegaga! :))



zaren kata ayam BBQ takde, so bakar telor je ok? ;p



terjumpe wawasan 'kedai jahitku' hahaha..


ajez bersama troli impiannye! troli lebih comel dari dia! eh


zaren tak jumpe biskut tesconye tp jumpe PDA cutenye.. :0

p/s : semuga cik zaren jumpe biskut tesco dan kura2nye..amin :P





♥ Mutiara? Roda? Hujan? ♥




"hidup ni ibarat........"



serentak kami bertiga jawab






ajez=mutiara

ezza =roda


zaren = hujan




dan assigment kami. Wat ayat utk gabungan 3 nama ni...


dan jawapan ku..



"...mutira tu tak sama degan roda begitu juge dgn hujan yg tiada kaitan.."


acam????
zaren??
ok tak?







p/s : "life is short! "

Tuesday, May 19, 2009

♥ Hadiah Buat Mama ♥

Tuesday, May 19, 2009
Tepat kol 7 smpi umah. Kebetulan mama pun balik masa tu. Kotak Hp + Line Celcom tok mama da ready tp tak tau nak kasi cm ne..hahaha..cuak cm nak kasi tengok report card yg terok je!

Ah, aku wat muke selambe, kasi kotak yg tak berbalut tu sbb memandangkan mothers day da seminggu lepas..So, tibai je la.. Actly, babah dah tahu rancangan aku n zizi. Tp da ugut babah suh diam2 kalu tak, fathers day tak de hadiah.haha

So, tadi masa bg mama kotak HP tu dia pelik, dia tnye..'mende ni'..
Tp babah yg excited lebih..huhuh..Pas mama blur dlm stgh minit tu..dia ukak kotak tu, n tros senyum lebar...

fuhh..
dlm hati..sukenye aku tgok mama hepy..
At last dpt gak kasi HP kat mama..siap Line Celcom lg..
hahaha
Nombor pon cantik no dia 019-***8762
(87 tahun aku + 62 tahun mama)
Tanx Celcom..hehe (hasil TERampas pilihan kak yati)
sorry kak..hehe

Apepun..aku hepy tgok mama sudi terima..weeee!~


p/s : tp ma, jgn over sgt bergayut tepon tu eh..hehehe..mengikut saranan office ezza, 'cut cost=limit kan penggunaan' sekian,maceh!~

Aku Bahagia

Bahagia sbb ada dia..

Bahagia sbb ada kawan2 yg btol2 kawan..

Bahagia sbb ada kerja yg leh wat aku hidup..

Lagi2 minggu ni..
Bahgia sbb 'nenek' aku tak de..
waakakakaka...

Tp aku pk gak..
Nape ada org tak suke tgok org len bahagia..
Dia cite gempak kononnye dia bahagia..
Ada new life..
Tp apa dia wat tak menggambarkan kebahagiaan dia pon..
Siap kacau2 lg..
SO nmpk sgt la dia yg tak bahagia
Kan?

Kita patot rasa bahagia ble tgok org len bahagia..
Moga2 tempias la kebahagiaan tu kat kite..
Nie tak..Lg org bahagia..
Lg dia rasa tak senang..




"dia atas bumi ini, kuberpijak....ku bahagia!!"

Friday, May 15, 2009

♥ to my GF..sabar ye :) ♥

Friday, May 15, 2009
Oh My GF..
i tau u excited tahap kamben biri2.. tp u kene sbr ye.. hari tu akan tibe jua.. i doakan u bahagia.. n dpt adaem cepat.. lalalala!~ n to GUESS WHO tu.. pls take a good care kat my GF ni.. dia noty.. u kene lekat tau ng dia.. hehehe tak sbr tgok u melamar dia ehem2... & to both of ya...!!!




p/s : u ol dtg tau time i tunang nnt.. lalalala!~

Wednesday, May 13, 2009

♥ 12 May 2009 ♥

Wednesday, May 13, 2009
Semalam, genap 3 tahun Arwah Izzatie meninggal dunia. Adek Sepupu aku. Plg aku syg n plg tak nyusahkan.

Bebehari sebelum tu ada mimpi arwah

Argh..sedih,pilu,rendu..semua datang..
actly nk post blog ni smlm..tp hati tak kuat nk tulis. Jiwa kacau masa tu.

Ya Allah rendu sangat2 kat dia.
Rasa cam baru je dia ejek aku 'cengeng'

Sbb tu aku sentap org ejek aku nama tu even tu mmg nama gelaran aku..
Bl aku dgr nama tu..tros ingat arwah..

Masa hari2 terkhir arwah, dia koma mungkin kurang seminggu sehingga ajal dia.
Ada ketumbuhan dalam otak dia yang kami tak pernah tahu.

Sbb dia ada sakit lain n kami ingat ada kene mengena ng sakit tu.
Rupenye..tak langsung.
Before ni Dokter hny ckp dia migrain.
Tp ni tahap sampai ketumbuhan tu mkn mengembang sampai terpaksa ditebuk otak dia.

Tp muke dia tenang selama koma tu. Mcm tak bersalah..heh!

Before dia koma, dia ngadu sakit kepala (dia mmg kerap sakit pale) tp kwn2 dia kata dia saket teramat sgt smpi dia hantok pale kat dinding. Ya Allah....aku sedih..

Mlm tu pak uda (ayahnya) hantar ke HUKM.then smpi hospital teros koma.

&

Babah ada citer,masa dia datang seminggu tu,perangai dia pelik. Dia mmg rapat ng babah sbb aku satu famly yg jg dia dari kecik.
Babah kata masa dia datang tu kami kat kg makngah.
Masa tu dia pelik sgt. Dia masuk semua bilik dlm umah aku (umah dia duduk dari baby)
pastu da puas, dia sit kat sofa n renung muke babah dalam2..
smpai babah tnye "akak nape pandang babah cam tu?"
then dia kata takde ape..
tp danial(adek dia) nyampuk..kata "kakak asek sebut pasal mati je"
then arwah terus siku dia n diam ....

Mmg seminggu dua tu dia merajuk ng aku,ng nenek , ng mira n ng makngah
Sbb bile dtg umah, kitrg tak de..
n dia kecik ati kat nenek sbb lebih kan Babby (anak maktam)

Aku & Nenek tak leh terima sbb terkilan amat..
Tak sempat pujuk dia n belanje KFC
n aku terkilan sbb tak pat teman dia tido umah dia spt di janjikan..
"kak ezza, nnt dtg la umah kakak tau lepas hbs kolej"

arghhh,,,,
terngiang sungguh suara dia..

Tp aku tenang sbb sepanjang dia koma..
aku duduk kat sisi dia n hny mampu sedekah Yassin..

Mlm before dia pergi,
seharian aku n nenek baca yasin kat sebelah dia sambil bisik2 kat telinga..
"kakak, ni kak eza, kak cengeng dtg teman kakak..bagun ye.."

tp dia tetap tak bagun..
ms hbs baca tu..
nmpk jelas air mata dia...
tak bnyk tp nampak..
aku sendu... :(

then pak uda sambung teman dia lepas kami balik..
Pagi Jumaat tu..Ketara kesan air mata arwah...
Rupa2nya..
dari kol 4 pg-6 pg pakuda borak ng dia (dia amat rapat ng ayah dia)

Pukul 2 ptg mak uda n fmly frm johor turun KL lawat arwah..
mmg niat dia nk gi johor tp tak sempat :(
then mak teh dtg n bisik kat telinga dia
"kakak,mama aza dtg ni..kakak tunggu mama kan?"

then lepas setengah jam..
betol2 selepas famly kitorg ( belah pak uda ) datang..
dokter bg tau..
panggil nenek dia masuk sbb pak uda n mak uda otw..
dokter kata..beberapa saat je dia leh pergi n minta nenek teman...

tepat lepas solat jumaat...
dia meninggal...
aku tak nages..
aku terkerjut..
aku tak caye..
aku tersentap..

tp aku kene terima..

Ya Allah...nape aku lemah bila teringat dia.. :c



p/s : AL-FATEHAH utk arwah Khairunnisa Izzati Bte Noor Azmi

Sunday, May 10, 2009

♥ Hapy Mama Dayz ♥

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu to my mama..
May Allah s.w.t bless u!
Tanx fo being my sweet mama eva!
Hadiah next month ye ma, ngah tempah lagi..
hahaha






Tanx sbb..
Bg ezza didikan dunia akhirat..
Bg ezza sedar sapa kita..
Bg ezza belajar smpi tahap ni..
Bg ezza semangat nk keje..
Bg ezza perhatian yg cukup..

Tanx So Much...
Lebiyuuuuuuuuu

&


To Mak..
hepy emak dayz too..
semoga tabah n sihat selalu-Insya'allah
:):)
Lebiyuu tooooo

&






Hepy bunda dayz to my nenek juge...
Lebiyu nenek..
dan makcik2 ku & akak2 opis ku..
Lebiyuuu oll....

p/s : semoga kalian tabah ng anak2nyer.... :)

♥ Wajah Baru ♥

Ye, sy sgt marah sekarang ni, sy kecewa dan sy runsing..maka dengan ini..terhasilah wajah baru di blog sy. Tau mereka tak suke (sbb iri hati dgn kaler ni) tp sy dah tak dulik..blog sy hak sy! emo jap.

Saya geram sehingga rasa nak tabur bedak Carrie Jr kat skrin PC smpi jadi putih..pastu nak baling telor lak sbb nk tgok hasil dia..

Tapi saya masih mampu mengawal emosi (pdhal takot mama marah) sehingga membuatkan sy tak lena tidur..

dan

baru saya sedar saya ada penyakit..penyakit susah nak tido dan sangap nk keluar..Huh!

Saat di luar merupakan saat bahgia dan manis utk sy habiskan saat2 tu sbb bile ke pangkal jalan,sy rasa cm tak sedar mungkin jua sy tertido saat tu. tapi tak pe. sy masih ada matlamat utk berjaya..(huh....???)

okay abaikan..

sekarang kite cite pasal macm mana nak tido..

sbb sgt penat badan tp mata masih tak ngantok. Maka sy kene buat secawan milo panas dan harap saya tak makin segar kerna air tu panas..










p/s: sure x bangon sok! hampeh!

♥ jatuh=malu ♥

td lepak umah GF ku..hahaha malu siot..jatuh kerusi live ok depan makcik nih..hish...siap cite ng kekaseh ati ku lg..hahha setan tau u!

masa tu dia call nk bertanye la konon..sambil berdiri dan konfiden gile aku jawab la..lepas tu dengan gigihnye aku tak segan silu men nk duduk je..sbb ms tu aku lupe lak kusi dia takde tempat sandar..maka dengan berkobar2 aku duduk dan bersandar...

then..

pap..!!!!! jatuh daa....hahha montot jatoh dulu..saket siot...da la pki skirt..ternaik habes la..
hahaha memule taknak update kat sini..tp memandangkan makcik senget tu da nmpk..n kami siap snapin lagi..hahahaha


wakakakakaka

kenangan tol..tu la niat hati nk sepahkan umah dia..last2 aku yg bersepah...






"kerusi yg ku sangka ada tempat sandar"


"sudah jatuh di timpa kerusi lembo...kamben u zaren!"



"akibat kemaluan besar yg tak tertanggung.. i hate u too zaren&ur chair!"

p/s : niat hati ku taknk berpisah...lalalalla tp emak ku da panggil pulang..lalala!~

Wednesday, May 6, 2009

♥ hantu mana hantu..mana-mana ♥

Wednesday, May 6, 2009
hantu?

sejak dua menjak ni kerap dengar cerita hantu dari kawan2 aku..

kes 1 :
my GF..dia da mmg selalu kene sbb umah dia mmg ada mebi..Tapi alhamdulillah dia tak di ganggu..cuma baru2 ni agak cuak la sbb dia kene ganggu kat lif! benda tu siap tekan button close lagi utk tutup pintu lif..OMG..seb bek dia kental! hehee :)

kes 2 :
Dak office aku si Liza..dia kata umah dia pon ada (kakak dia la cite) sbb kakak dia leh nmpk mende2 tu..tp alhamdullilah dia tak kene..risau gak sbb dia lemah semangat..tp mebi mende tu tak kacau dia sbb dia garang kot..hehehe peace Leza... :)

kes 3 :
Wan Hashim..hehe dia lg dasyat..siap mende tu men tudung saji lagi..hahah yg kelaka dia ng si bob kene..tp dorg lek je la sbb wan da biasa..hehehe tp kelaka la cite bob sbb dia pon kene ..before ni dia jez dgr je cite wan..hahahah lagi2 nenek Wan baru meninggal (al-fatehah)...



dan



aku harap jauhila mende tu dari aku..
amin....



p/s : rajin2 la baca ayat kursi. :)

Saturday, May 2, 2009

♥ u = kejam ♥

Saturday, May 2, 2009
be, i bosan dah u jauh ni..
bile ntah nak alek..

tau la tngok umah baru..
tp lupe i lak..

u nak amek ke hea?
cm jauh je be..
:c

i nk kuar gak jap lg..
u tak amek i..
i lari umah ikot tingkap dapor..

huh!~

♥ hanya mimpi :c ♥

sememangnya aku rendu sgt kat dia..
hari2 aku doa dapat mimpi ng dia..
tp alhamdulillah mlm td mimpi tu datang even dah lama aku tunggu..
dia datang dlm mimpi tu..
muka dia ceria..
dia nampak dewasa..
mcm umur yg sepatutnya dia sekarang jika dia masih bernyawa..
cantik dengan rambut dia yg agak curl sikit,
mata dia bundar,
senyum tawa dia..
aku terlalu rendu....
dlm mimpi tu, aku tahu yg dia dah tak de..
aku tatap lama muka dia tanpa kelip...
aku tak dapat dekat ng dia & hny tatap dari jauh..
dia tak ckp apa2..
cuma hadiahkan aku senyuman yg tak mungkin aku dapat tgok lepas ni..
aku rendu dia..
rendu yg teramat sgt..
kakak..kak ezza rendu kakak sgt2..
rendu nak nyanyi lagu awie ng kakak..
rendu nak dengar kakak ejek kak ezza 'cengeng'..
rendu nk kiss kakak..
rendu nk dengar suara kakak..
tak sempat tengok kakak pki dress n jadi budak perempuan yg cantik
dan aku tersedar dlm keadaan menagis..
sememangnya aku rendu kan dia
Ya Tuhan..kuatkan la aku!
p/s : Al-Fatehah utk arwah adek sepupu ku 'Khairunnisa Izzatie'

♥ Fave Pic On April 2009 ♥

(sila click pd pic utk hasil lebih memuaskan)

tahniah to Sara&Blonde
♥♥♥
creditoz to ain sbb edit pic ni
♥♥♥
masa nie me n ata dtg awal gile kan?
♥♥♥
lalalala!~






Friday, May 1, 2009

♥ SEA SNAKE (Ular Laut) ♥

Friday, May 1, 2009
setelah sesi lepak wit mucyuk ku ina selesai..topik yg menarik utk di muat kan di blog ialah ULAR..



(SeaSnake)

ina mengajar aku fakta ok bukan auta..tentang Ular Laut.

Ye sy tau ada yg pelik nape ina amek ttg kesihatan lak pdahl amek BAHASA..ni hny lah subjek U saja..bak kata ku..ala2 sub senang cm PJK..hahaha

Then, dokter ajar ina tu ckp, Ular Laut sama bahaya cm Ular lain gak..Kesan dia mati teros..tak yah bnyk cite..huh! dasyat! Memula badan kebas then akan kencing kaler itam..eeeuuuuuuu...then teros tutttttttttttttttttt (oh i killed my brother).

Sasaran dia lak..jeng2...
Org berkaki 4 yg suke dok kat atas batu smbil berjuntai kaki..
ada kaki 4 sbb org kapel je lepak cm tu kan..wakakaka kelaka gak prof ina tu..
cute je...ahaks!~

cm ni ha...


so itu je la Fakta Hari ni..

sekian,









p/s : ko hengat juntai kaki kat batu tu romantik????! blah la weh..

♥ 1st May ♥

selamat hari pekerja tok semua pekerja kat malaysia ni.


Hari ni terasa cam hari ahad. Tapi hari ni hari rest aku. Kalau tak asyek wat OT je. Takpe la,at least cari duit halal. Dari sumber halal. I love my work! So wat? hahaha Rasa nak membebel je..

Hari Pekerja=Hari Penghargaan utk semua pekerja sbb tu hari ni di isytiharkan cuti umum :)) tp pada yg kerja or kene paksa keje..jgn risau,korg ttp pekerja juge :)

Cuba renungkan kerja korang pasni ni :)


Cam aku, aku suke sgt keje aku even streeeesss tahap cipan cm ne pun tu tetap keje aku. Plg penting ku suke keje ni. Takperlu menagih simpati kat org lain, tak perlu mengharap duit dari org lain, tak perlu skim tu, tak perlu skim ni..sbb aku dah ada kerja dan akan aku hargai sepenuhnye..

Ni main kerja aku as account assistan tp tak termasok kerja remeh.hahah.Tiap hujung bulan, start 24 hb-30hb aku kene siapkan semua kerja ( upload bank statment to SAP system, adjustment bank recon lepas, recv collection then bank-in, filling paperwork)
Bila semua dah setle, kene wat la Bank Recon/Penyata Penyesuaian Bank(bnyk oh bank) dimana tu subtopik fav aku masa study account dulu. Padan kan jumlah kat Bank Statment ng report kita. Wah rindu zaman sekoah lak! hahaha..then due date aku siap report tu 10hb next month lak. Best gile weh!
Sbb dari sekola aku mmg nk jadi accountant..even assistant account pon aku da bangga ok! at least cita2 aku tercapai! Tanx God!

So, aku bangga hari ni sbb aku seorg pekerja yg cinta kan keje nye..hahahaha

Side income??? Sape tak nak kan? Aku ada gak cita2 lain..Nak wat bisness sendiri memandang kan aku dulu amek diploma pon kene mengene ng bisness so, cita2 dari kecik lagi aku nk buka kedai jahit sendiri..Mama sumber inspirasi..sbb mama tukang jahit.

Cam ne nak realisasikan impian ni???

Tak perlu skim cepat kaya!hahaha...Yg aku perlu n rancang, bl kerja dah lebih 2 tahun, aku nk gi kursus menjahit(even kedai jahit tuk mama) hahaha tp aku kene la tau gak sbb aku da ada basic so jez nk tambah pengetahuan je..then aku nk ikot kursus usahawan..kalau leh under MARA. then bile sume da setl..sijil dah ada,kemahiran dah cukup. Baru la aku leh confident ukak kedai jahit. Dari sekolah rendah aku simpan cita2 ni. Moga tercapai nnt..Insya'allah. :)
So, korang nk share apa2? sila share di ruangan comment yer? :))
p/s : kerja itu ibadah :)